Friday, June 15, 2012

Mood masak

Sekarang ni mood memasak mmg rajin je ada
Rabu lepas my coleague nak pi beli ketam nipah, i gak yg rekomen sebab along dah biasa kan
So, balik keje sanggup la buat u-turn semata2 nak beli ketam
Beli yang rm28 sekilo je...campor sekali yg org kirim 3kg laa
So dapat sorang sekilo dalam 4 ekor
So balik2 masak trus
Ketam tu masak Kam Heong je
Tu pon resepi along....kini dh jadi resepi feveret pulak
Bahan pon senang, makan ngan pajeri nenas
Siap tapau bawak opis smlm bg kawan2 rasa
So bawah ni ada pix2 ye...sila layan

Ketam nipah tau bukan ketam batu @ ketam minyak

Masak ala Kam Heong

Pajeri nenas tgh mendidih

Resepi Kam Heong (boleh guna ketam atau udang)

4 ekor ketam nipah dipotong 2 dan dibersihkan(ketuk sepit ketam  supaya senang nak makan nanti)
*2 biji bawang besar
*5 ulas bawang putih
*10 biji cili padi
*1 inci halia
*Segenggam udang kering
5 Tangkai daun kari
5 sudu kicap manis
Setengah sudu gula
Garam dan perasa secukupnya(garam kurangkan sebab dah ada kicap, takut masin)

Cara2 :
Panaskan minyak dan masukkan daun kari sehingga naik bau
Masukkan bahan yang telah dikisar tumis hingga naik minyak
Bila dah naik minyak masukkan garam, serbuk perasa dan kicap
Masukkan ketam dan tutup kuali/periuk selama 5 minit
Gaul ketam hingga sebati
Siap utk dihidang

No comments:

Post a Comment